Vyhledej
Zvičina > Rozhovory > Osobnosti regionu

Přes 100 let starý recept na bramborové tašky s jablky od Lilky Schweidlerové ze Dvora Králové ohromil redaktory i posluchače Českého rozhlasu

anonymně / 19.03.2018, Dvůr Králové nad Labem
Lilka Schweidlerová ze Dvora Králové, která má recept na sladkou dobrotu po své babičce, se rozhodla zaslat svůj recept do soutěže Pochoutkový rok Českého rozhlasu. Podrobný návod najdete v článku, i v audiozáznamu Českého rozhlasu.

Teplé se zmrzlinou nebo studené se šlehačkou? Volba je na vás, ale v každém případě si vyzkoušejte sladké bramborové tašky s jablky. Postup předvedla Lilka Schweidlerová ze Dvora Králové, která má recept na sladkou dobrotu po své babičce.

Bramborové tašky s jablky (na 12 ks tašek) 

Jablečná náplň: 

5 větších jablek
1 lžička mleté skořice
1,5 lžíce cukru krystal

Těsto na bramborové tašky:
½ kg brambor (ve slupce vařené den předem)
250 g hladké mouky
1 lžička soli
2 vejce
150 g sádla na smažení 

Postup: 

Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr a skořici (můžeme přidat také rozinky namočené v rumu) a promícháme.  

Následně si připravíme těsto na bramborové tašky. Brambory ve slupce uvaříme v nesolené vodě den dopředu. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme až před přípravou těsta. 

Brambory nastrouháme na speciálním struhadle (čtverečková vlnkovaná síťka), přidáme mouku, vajíčko a nakonec sůl. Těsto by mělo být řidší, lehce lepkavé, aby šly dobře zpracovat taštičky. 

Těsto rozdělíme na 12 kusů a ručně vytvarujeme placku silnou cca 0,5 cm velikosti dvou dlaní. Přidáme na jednu polovinu jablečnou náplň, druhou půlku přehneme a prsty těsto utěsníme. Naplněnou tašku odložíme na pomoučněný vál a děláme další. 

Během přípravy placek dáme do trouby rozpustit 150 g sádla a tašky pak vkládáme do rozpáleného tuku. Pečeme v troubě na 180-200 stupňů dorůžova cca 20 minut a pak je na dalších 20 minut otočíme. 

Servírujeme se šlehačkou nebo se zmrzlinou. 


Lilka Schweidlerová

Překvapilo ji jako ještě nikdy v životě, když se dozvěděla, že recept její babičky vybrala porota do soutěže Pochoutkový rok. Na natáčení připravila i velké pohoštění – podkrkonošské kyselo se smetanou, jablkovo-tvarohové knedlíky s horkým lesním ovocem a tvarohem a slané šneky z listového těsta. A také sloní žrádlo – speciální pomazánku. Recept na bramborové tašky s jablky má po babičce ze Slatiny, která byla vyšívačkou vystřihovaných krajek. 


Pochoutkový rokPorota Pochoutkového roku ve složení Naďa Konvalinková, Pavel Pospíšil a Jaroslav Sapík.
Do soutěže Pochoutkový rok se můžete přihlásit i vy. Stačí poslat svůj tradiční rodinný recept a zahrát si tak o poukázky na nákup kuchyňského vybavení v celkové hodnotě 100.000,- korun. Hraje se celý tento rok a recepty odvysíláme vždy v neděli po 10. hodině. Tak do toho!
Recepty můžete posílat buď poštou na adresu: Český rozhlas, Vinohradská 12, Praha 2, na obálku je nutné připsat heslo Pochoutkový rok a nebo můžete recept zaslat prostřednictvím webového formuláře na adrese www.pochoutkovyrok.cz.



FOTOGALERIE - Lilka Schweidlerová - sladké taštičky s jablky - Český rozhlas

Související články
Automobilový závodník Jaromír Malý odpovídal na otázky Českého rozhlasu
Připomeňte si rozhovory a povídání, která jsme pro vás natočili.
Vzácná Maranská kuřata se líhnou v Žirči
Související odkazy
Královské věnné město na horním toku řeky Labe s 16 tisíci obyvateli, malebným okolím a známou zoologickou zahradou specializovanou na Afriku.
 
Vaše komentáře

Přečteno 4441x